Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mleko
2 szkl -
galaretka cytrynowa
2 opak -
sok pomarańczowy
1 l w kartonie -
budyń śmietankowy
2 opak -
cukier
2 łyżki -
mąka
4 łyżki -
jajko
4 szt -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
cukier
4 łyżki -
delicje
2 paczki -
bita śmietana
2 opak
Sposób przygotowania
Ubijamy białka z cukrem na sztywno .
Gdy piana jest ubita, dodajemy po jednym żółtku i makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając.
Pieczemy 20 minut w 175 st.
Gotowy biszkopt przekroić na pół.
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Śnieżki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Do ubitej śnieżki dodajemy, tężejące galaretki.
Budynie rozmieszać w połowie soku pomarańczowego z kartonu.
Resztę soku zagotować z cukrem, na gotujący sok wlać, masę budyniową, zagotować.
Na biszkopt wylać połowę gorącej masy budyniowej, na masie ułożyć delicje.
I znów wylać resztę masy, przykryć drugą połową biszkoptu.
Na ciasto wyłożyć piankę cytrynową.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się