Ciasto z nutellową masą

Ciasto z nutellową masą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mleko

    2 szklanki
  • śmietana

    2 szt
  • woda

    1/2 szklanki
  • żelatyna

    2 łyżki
  • cukier kryształ

    7 łyżek
  • kakao

    3 łyżki
  • Polewa:

    4 łyżki
  • śmietana

    4 łyżki
  • Ciasto:

    1 szklanka
  • mąka krupczatka

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie wymieszać dodając łyżkę oleju. Ciasto wyłożyć na blaszkę i upiec. Piec ok 20 min po ostudzeniu przekroić na pół.

Masa:
Krem czekoladowy: 60 dag
wodę zagotować, a następnie w gorącej rozpuścić żelatynę i ostudzić. Śmietany ubić z mlekiem, dodając przestudzoną żelatynę. Tak powstałą pianę utrzeć z kremem czekoladowym.
Polewa:
wszystkie składniki polewy zagotować i dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć przygotowaną czekoladową masą i polać polewą

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (33)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

25.07.2016 22:25
pyszny deser

Małgorzata92

09.02.2016 11:28
Świetne ciasto :)

Kuchareczka2

23.01.2013 13:06
bardzo pyszne

gacopierz23

15.11.2012 17:53
ekstra

misia53

12.10.2012 12:25
rewelacja!

kuklik

11.09.2012 17:14
pyszne

rjustysia

10.07.2012 09:53
Nutella jest świetna do przekładania ciast :)

artur7

19.06.2012 16:38
slinka cieknie

magduś83

17.06.2012 13:54
pychotka

Anna169Hosz

24.05.2012 10:58
Wspaniałe ciasto!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat