Ciasto z miodem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • cukier

    25 dkg
  • mąka

    50 dkg
  • miód prawdziwy

    25 dkg
  • śmietana kwaśna

    1 szklanka
  • margaryna

    1 łyżka
  • jajka

    4 szt
  • amoniak

    odrobinę
  • Krem:

  • mleko

    2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • margaryna

    25 dkg
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: ubijamy jajka z cukrem, dodajemy margarynę, miód i resztę składników i ucieramy to wszystko na gładką masę. Pozostawiamy na 6 godzin. W tym czasie przygotowujemy sobie trzy blaszki o wymiarach 23x38 cm, wykładamy je papierem do pieczenia.

Po upływie 6 godzin ciasto dzielimy na 3 części, wykładamy do blaszek i pieczemy każdy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Krem: troszkę mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrami. W tym odlanym mleku rozpuszczamy mąkę, jak mleko zakipi to wlewamy na mleko i mieszamy aż zgęstnieje. Ucieramy margarynę i dajemy do niej wystudzony krem.

Przekładamy: placek + połowa kremu + drugi placek + druga połowa kremu i na wierzch trzeci placek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna/kate1980 09.10.2013 19:27
apetycznie wygląda
Małgorzata9 01.10.2013 20:49
lubię takie ciasta
fotoviderek 01.10.2013 18:46
Wyśmienite ciacho:)
Konczi 01.10.2013 15:35
moje ulubione :) zostawiam smaczne :)
marcia7 01.10.2013 12:49
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat