Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z miodem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
cukier 25 dkg
mąka 50 dkg
miód prawdziwy 25 dkg
śmietana kwaśna 1 szklanka
margaryna 1 łyżka
jajko 4 szt
amoniak odrobinę
Krem:
mleko 2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 szt
margaryna 25 dkg
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z miodem

Ciasto: ubijamy jajka z cukrem, dodajemy margarynę, miód i resztę składników i ucieramy to wszystko na gładką masę. Pozostawiamy na 6 godzin. W tym czasie przygotowujemy sobie trzy blaszki o wymiarach 23x38 cm, wykładamy je papierem do pieczenia.

Po upływie 6 godzin ciasto dzielimy na 3 części, wykładamy do blaszek i pieczemy każdy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Krem: troszkę mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrami. W tym odlanym mleku rozpuszczamy mąkę, jak mleko zakipi to wlewamy na mleko i mieszamy aż zgęstnieje. Ucieramy margarynę i dajemy do niej wystudzony krem.

Przekładamy: placek + połowa kremu + drugi placek + druga połowa kremu i na wierzch trzeci placek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 09.10.2013 19:27
apetycznie wygląda
Małgorzata9 01.10.2013 20:49
lubię takie ciasta
fotoviderek 01.10.2013 18:46
Wyśmienite ciacho:)
Konczi 01.10.2013 15:35
moje ulubione :) zostawiam smaczne :)
marcia7 01.10.2013 12:49
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak