Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
cukier
25 dkg -
mąka
50 dkg -
miód prawdziwy
25 dkg -
śmietana kwaśna
1 szklanka -
margaryna
1 łyżka -
jajko
4 szt -
amoniak
odrobinę -
Krem:
-
mleko
2 szklanki -
mąka ziemniaczana
2 łyżki -
mąka pszenna
1 łyżka -
cukier
3/4 szklanki -
cukier waniliowy
1 szt -
margaryna
25 dkg -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Ciasto z miodem
Po upływie 6 godzin ciasto dzielimy na 3 części, wykładamy do blaszek i pieczemy każdy około 20 minut w temp. 180 stopni.
Krem: troszkę mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrami. W tym odlanym mleku rozpuszczamy mąkę, jak mleko zakipi to wlewamy na mleko i mieszamy aż zgęstnieje. Ucieramy margarynę i dajemy do niej wystudzony krem.
Przekładamy: placek + połowa kremu + drugi placek + druga połowa kremu i na wierzch trzeci placek.
Komentarze (5)