Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Ciasto z maślanką i jabłkami

4.7
(121)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna
3 szklanki
cukier
1 szklanka
maślanka
1 szklanka
olej
0,5 szklanki
jaja
3 sztuki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
jabłka
3-4 sztuki
Cynamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Kruszonka

masło
10 dag
cukier puder
0,5 szklanki
mąka pszenna
1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z maślanką i jabłkami

Ciasta na maślance i jogurcie są trudne, bo często wychodzi zakalec. O czym warto pamiętać, robiąc ciasto maślankowe lub jogurtowe:

1. Składniki w temperaturze pokojowej

Zarówno maślanka/jogurt, jak i jaja powinny mieć temperaturę pokojową (ok. 20–22°C).
Dzięki temu tłuszcz w cieście nie zetnie się po dodaniu nabiału, a struktura pozostanie puszysta i jednolita, bez zakalca.
Wskazówka: Jeśli zapomnisz wcześniej wyjąć składniki z lodówki, ogrzej maślankę przez 10–15 sekund w mikrofalówce lub zanurz jajka na minutę w ciepłej wodzie.

2. Mieszaj krótko i delikatnie

Po dodaniu mąki nie miksuj zbyt długo — tylko do połączenia składników.
Nadmierne mieszanie rozwija gluten i sprawia, że ciasto staje się gumowate, zbite i ciężkie, zamiast lekkiego i miękkiego.
Wskazówka: najlepiej używać trzepaczki ręcznej lub szpatułki silikonowej przy końcowym mieszaniu.

3. Odpowiednia temperatura i czas pieczenia

Ciasta na maślance lub jogurcie są dość wilgotne — piecz je w umiarkowanej temperaturze (160–175°C), dłużej niż standardowe.
To pozwala im równomiernie wyrosnąć i nie spalić się z wierzchu, zanim środek się upiecze.
Wskazówka: pod koniec pieczenia sprawdzaj patyczkiem – ma być suchy, ale z lekkim wilgotnym zapachem; to znak, że ciasto pozostanie sprężyste i soczyste.

Ciasto na maślance krok po kroku:

1
Jaja ucieramy z cukrem na gładką masę, wlewamy olej i cały czas miksując dodajemy na przemian część maślanki i część przesianej mąki z proszkiem do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy o wym. 36 x 25cm (lub zbliżonej). Jabłka kroimy na małe kawałki, delikatnie słodzimy (jeśli zajdzie taka potrzeba), dodajemy cynamon i wszystko mieszamy. Przekładamy jabłka na ciasto.
Krok 1 - Ciasto z maślanką i jabłkami foto
2
Kruszonka: wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą i delikatnie zagniatamy. Teraz rozsypujemy kruszonkę na jabłka.
Krok 2 - Ciasto z maślanką i jabłkami foto
3
Ciasto pieczemy 1 godz. w 170 stopniach C lub do suchego patyczka (w zależności od piekarnika).
Krok 3 - Ciasto z maślanką i jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basia 21.02.2025 16:59
3,5 szklanki mąki to za duzo na 3 jaja. Ciasto wychodzi bardzo suche. Trudne do wyrobienia i wyłożenia na blachę. Moim zdaniem 2,5 szklanki mąki jest idealne do tych składników
ola 12.11.2022 00:23
ja musiałam popelnic jakis błąd. wyszedł mi zakalec! nie wiem jakim cudem, może za dużo jabłek
Doradca Smaku 14.11.2022 08:17
Jest to niestety możliwe, następnym razem wybierz mniejsze jabłka
Renata 28.06.2023 23:18
Następnym razem włącz termoobieg 165 st i piecz przez 30min. Bez termoobiegu zawsze wychodzi zakalec.
Doradca Smaku 29.06.2023 14:05
Może kolejnym razem się uda! :) Powodzenia!
Grosik 17.10.2024 20:44
U mnie też właśnie wyszedł zakalec :/ i nie dawałam dużo jabłek .Wyszło bardzo mało ciasta jak na blache o rozmiarze 36x 25cm
Doradca Smaku 18.10.2024 13:08
Przykro mi, że ciasto nie wyszło. Dziękuję za komentarz. Przepis został zweryfikowany i poprawiony.
kloruś 06.11.2014 14:45
ależ wygląda apetycznie!
dodi 06.11.2014 14:05
muszę zrobić
ania2610 05.11.2014 18:25
Maślanka nadaje fajny smak ciastu, można je piec też z innymi owocami, pyszne jest z rabarbarem
mirosława4 05.11.2014 17:53
polecam jest smaczne
monikalangier 05.11.2014 17:45
ciekawy pomysł z maślanką
Wiesława1 05.11.2014 17:38
lubię to ciasto
Katarzyna59 05.11.2014 17:24
uwialbiam takie ciasta
kasia.s 05.11.2014 16:35
Moje smaki :) Uwielbiam takie połączenia:)
Konczi 05.11.2014 16:05
Pyszne ciacho
halina17 05.11.2014 16:02
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak