Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu
Z podanych składników zarobić ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki w 180 stopniach przez 40 minut.
Polewa:
Margarynę, cukier, mleko, miód zagotowujemy i wsypujemy orzechy, chwilkę gotujemy i polewamy nim gotowe ciasto.
Masa agrestowa:
W małej ilości mleka mieszamy budyń i mąkę a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia. Wsypujemy galaertkę mieszamy. Ściągamy z ognia i dodajemy margarynę, mieszamy do jej rozpuszczenia.
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.
Masa chałwowa:
Masło ucieramy z chałwą. W małej ilości mleka mieszamy budyń i mąkę a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia. Zimny krem ucieramy z masą chałwową.
Przełożenie:
Placek miodowy- dżem- masa chałwowa- biszkopt- masa agrestowa- placek miodowy -polewa