Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z makiem i masą krówkową
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukry i żółtka. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie wsypujemy do białek. Dodajemy kisiel i mak i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na posmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą dużą blachę (38x26cm). Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Ważne, żeby wziąć dużą blachę, bo ciasto ładnie wyrasta i może wylać się z blachy jeśli będzie za mała:)
Masa:
Margarynę ucieramy mikserem dodając stopniowo i do smaku masę krówkową.
Ciasto przekrawamy na pół lub na 3 części, smarujemy masą, po wierzchu polewamy polewą czekoladową i posypujemy posypką. Pozostawiamy do stężenia. Smacznego:)
Zdjęcie niestety jest tylko jednego kawałeczka, ale nim zdążyłam je zrobić więcej już nie zostało, bo tak wszystkim smakowało:)