Ciasto z kremem porzeczkowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jaja

    10 szt
  • cukier

    350 g
  • mąka

    270 g
  • mąka ziemniaczana

    100 g
  • masło

    100 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    30 g
  • Krem:

  • cukier

    120 g
  • budyń waniliowy

    50 g
  • masło

    300 g
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • porzeczki czarne

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z kremem porzeczkowym foto
Ubić w gorącej kąpieli jajka z cukrem. Następnie wyjąć z gorącej wody miskę, w której ubijane były jajka i ucierać dalej, aż masa ostygnie. Wymieszać razem z mąkę z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej i ostrożnie wymieszać. Masło rozpuścić, nie może być ono jednak gorące i dodać do masy. Ciasto wyłożyć na formę posmarowaną tłuszczem i piec w piekarniku nagrzanym do temp. około 180 stopni przez około 20-25 minut.
Krok 2 - Ciasto z kremem porzeczkowym foto
Porzeczki oczyścić i umyć. Kilka porzeczek pozostawiamy do dekoracji. Pozostałe razem z 200 g wody i cukrem zagotować, a następnie zrobić z nich pure. Garnek z owocowym pure postawić z powrotem na kuchenkę, wlać rozmieszany w niewielkiej ilości wody budyń, zagotować go raz i ostudzić. Masło utrzeć na pienistą masę.
Krok 3 - Ciasto z kremem porzeczkowym foto
Kiedy owoce pure i maślana masa uzyskają taką samą temperaturę, połączyć je, dodając do utartego masła po jednej łyżce pure, nie przerywając ucierania. Krem doprawić sokiem cytrynowym. Ubijać aż krem będzie puszysty. Upieczony spód przeciąć w poprzek, posmarować 1/3 kremu, nałożyć drugą część ciasta. Pozostałym kremem posmarować boki i wierzch ciasta. Udekorować pozostawionymi porzeczkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pierniczkowo 27.11.2012 13:17
wygląda bajecznie i pewnie jest równie pyszne:)
Botwinka 03.10.2012 22:46
super ciasteczko
smile 19.09.2012 16:43
smakowite;)
Mati3 02.09.2012 21:30
pycha:)
Iwona56 22.08.2012 12:59
wyśmienite
rjustysia 22.08.2012 10:00
rewelacyjny kolor kremu! A poza tym uwielbiam porzeczki.
reniatka 22.08.2012 09:58
świetne to ciacho!!!
Bogusiaz 22.08.2012 09:25
wyglada niesamowicie, już się szykuje aby je sprópować
przejs 21.08.2012 17:42
Jej, przecudne! A jak musi smakować!
adelajda 21.08.2012 08:20
apetyczne to ciasteczko !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat