Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kaszy manny bez pieczenia z malinami i galaretką
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i cukier. Całość podgrzewamy. Gdy mleko zagotuje się dodajemy aromat rumowy i zmniejszamy ogień. Delikatną stróżką wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, gotujemy aż kasza wchłonie mleko i mocno zgęstnieje.
Formę (wym. 20x30 cm) wykładamy folią spożywczą, a następnie suchymi herbatnikami.
Na herbatniki wylewamy gorącą kaszę, rozprowadzamy i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy do wystudzenia.
Na wystudzonej masie z kaszy układamy umyte i osączone maliny. Całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny do całkowitego stężenia.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!