Ciasto z jagodami i kremem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 szt
  • mąka pszenna

    1 1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jagody

    1/2 litra ze słoika
  • masa krówkowa

    1/2 op
  • masło

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną masę i dodać żółtka i cukier cały czas ubijając. Na koniec wmieszać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do przygotowanej dużej blaszki i piec ok 30 min w 180 stopniach. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na połowy. Masło zmiksować z masą krówkową. Na spodnią część ciasta wyłożyć osączone jagody. Rugi placek od przekrojonej strony posmarować kremem krówkowym i złożyć placek w całość. Wierzch posmarować pozostałą masą krówkową i zasypać wiórkami kokosowymi. Masa krówkowa i masło muszą mieć taką samą temperaturę inaczej krem się nie uda
(tak jak u mnie ale było i tak smaczne).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 23.06.2017 17:23
bardzo dobre
KORAL 23.06.2017 09:08
Z jagodami to pyszne :)
Bożena Matuszczyk 23.06.2017 08:00
Pyszne ciacho ,porywam do kawy.;)
Krystyna32 23.06.2017 07:35
pyszne ciasto
pestka 23.06.2017 06:55
smaczne ciasto
Krzysztof15 23.06.2017 06:30
pyszne ciacho
Franciszek 23.06.2017 00:59
dobre do kawy
Patrycja33 22.06.2017 23:39
mmm nie mogę o tej godzinie oglądać takich smakołyków :(

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat