Ciasto z jabłkami i budyniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    1 kostka
  • jaja

    2 sztuki
  • śmietana

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2,5 łyżeczki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • jabłka

    5 sztuk

Masa budyniowa

  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
Suche składniki mieszamy ze sobą na stolnicy, dodajemy margarynę i siekamy wszystko nożem.
Krok 2 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
Następnie dodajemy 2 całe jaja oraz śmietanę i zagniatamy ciasto.
Krok 3 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
Ciasto dzielimy na 2 części ( w stosunku 3/4 - spód , 1/4 - wierzch) i wkładamy na 15 minut do lodówki, aby odpoczęło.
Krok 4 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
W tym czasie obieramy jabłka, kroimy je na większe kawałki i wrzucamy do rondelka. Dodajemy pół łyżeczki cynamonu i cukier do smaku. Dusimy ok. 10 minut (jabłka muszą być twarde).
Krok 5 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy większą część, przekładamy do blaszki o wym. 38 x 25cm i nakłuwamy widelcem.
Krok 6 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
Wykładamy podduszone jabłka na ciasto.
Krok 7 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
Teraz gotujemy budynie według przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka (3 szklanki na dwa opakowania) i przelewamy gorący budyń na ciasto.
Krok 8 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
Wałkujemy drugą warstwę ciasta, przykrywamy nią warstwę budyniową i nakłuwamy.
Krok 9 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temp. 170 stopni C na złoty kolor. Po upieczeniu, gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
ania2610
Jeżeli jabłka są bardzo soczyste i puszczą dużo soku - możemy dodać do nich 2 łyżki kaszy manny, dzięki temu sok nie przedostanie się do ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kluska_87 06.10.2014 15:04
Właśnie takie mam zamiar sobie upiec :)
Habibi 06.10.2014 14:44
U nas to ciasto nazywane jest "Uśmiech Teściowej" :) No i właśnie wiele lat temu po raz pierwszy jadłam je u swojej Teściowej :) Robię je też z gruszkami :)
Ola1young 06.10.2014 13:56
ja tez lubie takie :)
wwwiolka 06.10.2014 12:37
Bardzo fajny przepis.
krokus 06.10.2014 11:57
pyszne ciacho
engie23 06.10.2014 08:48
apetycznie wygląda
ben-ka 05.10.2014 23:47
Smaczne ciasto,lubię takie.
Jadwiga/Jaga85 05.10.2014 23:27
Pyszne ciasto!
IKrakowianka 05.10.2014 22:10
smaczne połączenie
Renata22 05.10.2014 21:43
na pewno bardzo dobre!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat