Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą
1.
Masło ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać żółtka,śmietan , ubijać , a nastepnie dodać mąkę i wymieszać . . Gdy składniki zaczną się łączyć ,zagnieść kruche ciasto . Zawinąć w je folię i schłodzić przez około 40-50 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 5 mm i przełożyć na blaszkę (35 x 25 cm) wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Nakłuć ciasto widelcem i podpiec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Schłodzić. 2. Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy są ubite dodawać stopniowo cukier puder, miksować przez chwilę. Gdy masa jest lśniąca, dodać wanilię, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dosypać wiórki i całośc lekko połaczyc. 3. Na podpieczone kruche ciasto nałozyć dżem porzeczkowy i wyłożyć bezę. Wyrównać i piec ok. 20 minut w 175ºC i jeszcze ok. 30 minut w 150ºC. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lecz niekoniecznie.