Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 450 g
masło lub margaryna 200 g
cukier puder 80 g
cukier waniliowy
śmietana 18 proc 2 łyzki
żółtko jajek 4 sztuki

beza

białko 4 sztuki
cukier puder 1 i 1\2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
aromat waniliowy
wiórki kokosowe 3 łyżki
sól szczypta

dodatkowo

dżem porzeczkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą


1.

Masło ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać żółtka,śmietan , ubijać , a nastepnie dodać mąkę i wymieszać . . Gdy składniki zaczną się łączyć ,zagnieść kruche ciasto . Zawinąć w je folię i schłodzić przez około 40-50 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 5 mm i przełożyć na blaszkę (35 x 25 cm) wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Nakłuć ciasto widelcem i podpiec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Schłodzić. 2. Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy są ubite dodawać stopniowo cukier puder, miksować przez chwilę. Gdy masa jest lśniąca, dodać wanilię, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dosypać wiórki i całośc lekko połaczyc. 3. Na podpieczone kruche ciasto nałozyć dżem porzeczkowy i wyłożyć bezę. Wyrównać i piec ok. 20 minut w 175ºC i jeszcze ok. 30 minut w 150ºC. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lecz niekoniecznie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 04.11.2015 18:24
coś dla mnie :)
Motorek 04.11.2015 17:38
smaczne ciasto
Joannasz3190 04.11.2015 17:35
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak