Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt
-
jajko
4 szt -
mąka pszenna
4 łyzki -
cukier
0,5 szkl -
budyń śmietankowy
4 lyzki -
olej
2 lyzki -
proszek do pieczenia
1 lyzeczka
Krem budyniowy
-
mleko
0,5 l -
budyń śmietankowy
1 szt -
masło
1 szt -
cukier puder
do smaku -
alkohol
do smaku
Warstwa porzeczkowa
-
galaretka wiśniowa
2 szt -
dżem porzeczkowy
1 szt
Dodatkowo
-
herbatniki
2 opakowania -
delicje
2 opakowania -
kajmak
1 szt
Przepis i sposób przygotowania Ciasto z dżemem porzeczkowym
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.
Krem budyniowy:
Na mleku gotujemy budyń. Studzimy i łączymy z utartym masłem. Dodajemy cukier puder do smaku wraz z alkoholem.
Warstwa porzeczkowa:
Dżem zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki, gdy zaczną tężeć dajemy na delicje
Przełożenie ciasta:
Biszkopt- krem- delicje- warstwa porzeczkowa- herbatniki- kajmak- herbatniki dekorujemy smarując kremem i posypujemy posypką kolorową cukrową
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się