Ciasto z czerwonej fasoli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • fasola czerwona z puszki

    240 g (po odsączeniu) - 1 puszka
  • jaja

    2 sztuki
  • banan

    1 duży, dojrzały
  • kakao

    2 łyżki (prawdziwe)
  • ksylitol

    1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • olej

    1/2 szklanki

Polewa

  • czekolada gorzka

    100 g (użyłam z solą morską)
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • mleko 2 %

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Odsączoną z zalewy fasolę, pokrojonego na kawałki banana, jaja, kakao, olej, ksylitol oraz proszek do pieczenia dokładnie blendujemy na gładką masę. Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy, następnie wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.

3. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy i wrzucamy do rondelka. Dodajemy sok z cytryny oraz mleko. Rozpuszczamy na wolnym ogniu ciągle mieszając. Polewamy ciasto i czekamy aż polewa zastygnie. Smacznego!
Justi2401
Zdrowe słodkości dla osób zdrowo odżywiających się lub na diecie. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i ciężkie. Dla mnie smakiem trochę przypomina brownie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 14.10.2016 21:00
Ciekawe ciasto.
Franciszek 14.10.2016 14:33
ciekawy przepis
Habibi 14.10.2016 13:25
Często piekę ciasto fasolowe w różnych odmianach.
Futka 14.10.2016 13:09
Pomysłowe i bardzo smakowite ciasto :)
molanka 14.10.2016 12:53
ciekawa jestem smaku
Maridka19 14.10.2016 11:55
Ciekawe bardzo ciasto :)
Czyki 14.10.2016 11:39
Wygląda bardzo apetycznie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat