Ciasto z czereśniami do góry nogami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

karmel

  • masło

    4 łyżki
  • cukier brązowy

    3/4 szklanki
  • czereśnie

ciasto

  • mąka pszenna

    1 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    2
  • masło

    8 łyżek
  • mleko ciepłe

    1/2 szklanki
  • ekstrakt waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z czereśniami do góry nogami foto
Czereśnie umyj i usuń pestki. Przekrój na połówki Powinno ich być ok. 2 szklanki.Piekarnik nastaw na 175 C.
Blaszkę do pieczenia postaw na kuchence na małym ogniu. Dodaj masło i rozpuść je. Następnie dodaj cukier,dokładnie wymieszaj. Blaszkę zdejmij z ognia i ułóż czereśnie skórką do góry.
Odstaw blaszkę na bok.
Krok 2 - Ciasto z czereśniami do góry nogami foto
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz z solą.
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem,dodaj żółtka i jeszcze przez chwilę ucieraj. Następnie dodaj mleko,ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Na koniec połącz z mąką.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj co ciasta i delikatnie wymieszaj.
Krok 3 - Ciasto z czereśniami do góry nogami foto
Ciasto wyłóż na blaszkę. Blaszkę z ciastem przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 50-55 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wwwiolka 22.06.2017 10:59
Bardzo fajny przepis.
w mojej kuchni 22.06.2017 10:38
dobre ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat