Ciasto z czekoladą i śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    125 gram
  • biała czekolada

    175 gram
  • cukier

    100 gram
  • mąka

    200 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    4 sztuki
  • śliwki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z margaryną przełożyć do miski którą umieścić na garnku z gotująca się wodą i wszystko rozpuścić. Czekoladę w trakcie rozpuszczania mieszać, aby połączyła się z margaryną, następnie masę czekoladową przestudzić. Zimną masę czekoladową wymieszać z cukrem i jajkami i mieszając łyżką dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (25 cm) wysmarować tłuszczem i napełnić ją ciastem na wierzchu poukładać śliwki bez pestek i pozwolić, aby same się "utopiły".
Ciasto piec około 30-35 min w temp. 180st. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna47 20.08.2012 21:23
Ciekawa ta czekolada, na pewno jest pyszne
jolanta19 20.08.2012 18:29
mniam
Agnieszka_B 20.08.2012 17:34
Łatwe i pyszne ciasto!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat