Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z czekoladą i śliwkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 125 gram
biała czekolada 175 gram
cukier 100 gram
mąka 200 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 sztuki
śliwki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z czekoladą i śliwkami

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z margaryną przełożyć do miski którą umieścić na garnku z gotująca się wodą i wszystko rozpuścić. Czekoladę w trakcie rozpuszczania mieszać, aby połączyła się z margaryną, następnie masę czekoladową przestudzić. Zimną masę czekoladową wymieszać z cukrem i jajkami i mieszając łyżką dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (25 cm) wysmarować tłuszczem i napełnić ją ciastem na wierzchu poukładać śliwki bez pestek i pozwolić, aby same się "utopiły".
Ciasto piec około 30-35 min w temp. 180st. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna47 20.08.2012 21:23
Ciekawa ta czekolada, na pewno jest pyszne
jolanta19 20.08.2012 18:29
mniam
Agnieszka_B 20.08.2012 17:34
Łatwe i pyszne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak