Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką.

5.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło lub margaryna
15 dag
cukier puder
pół szklanki
mąka tortowa
2 szklanki
jajko
2 sztuki
proszek do pieczenia
2 płaskie łyżeczki
mąka pszenna
do posypania stolnicy

Masa budyniowa

mleko
1 litr
cukier
5 łyżek
budyń waniliowy
3 sztuki

Masa kokosowa

wiórki kokosowe
20 dag
cukier
pół szklanki
jajko
2 sztuki
masło lub margaryna
12,5 dag
sól
szczypta
Sklep Prymat

Porada

Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Budyni użyłam bez cukru, na pół litra mleka każdy.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką.

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, następnie nakłuwamy widelcem.
2. W jednej szklance rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko gotujemy z cukrem, następnie do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy i wykładamy na ciasto.
3. Masło lub margarynę rozpuszczamy i lekko studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy, dodajemy wiórka kokosowe i masło lub margarynę, dokładnie mieszamy i wykładamy na budyń.
4. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Ciasto studzimy, najlepiej całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 06.03.2016 00:06
Dziękuję:)
gusia1000 05.03.2016 22:39
Dobre takie.
Wacław 05.03.2016 21:59
tez lubie takie ciasta :-)
norweska20 05.03.2016 21:45
chętnie bym zjadła
ania2610 05.03.2016 21:18
bardzo lubię takie ciasta!
IKrakowianka 05.03.2016 21:06
uwielbiam takie wypieki
Beatris 05.03.2016 20:39
Ciasto wygląda pysznie, z chęcią wypróbuję przepis:)
2milutka 05.03.2016 19:56
Wspaniale wyglada to ciasto
iziona 05.03.2016 19:48
Znam to ciasto jest przepyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak