Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z budyniem i jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 650 gram
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
cukier puder 120 gram
żółtko jajek 3
kwaśna śmietana 3 łyżki
margaryna 150 gram + 2 łyżki
budyń waniliowy 3 opakowania
mleko 1 litr
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 75 gram
jabłka 2-3

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z budyniem i jabłkami

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i oddajemy żółtka, kwaśną śmietanę i 150 gram margaryny. Składniki zagniatamy.
Krok 1 - Ciasto z budyniem i jabłkami foto
2
Z ciasta formujemy dwie kule, które wkładamy na 20 minut do zamrażarki.
Krok 2 - Ciasto z budyniem i jabłkami foto
3
700 ml mleka zagotowujemy z dwoma łyżkami margaryny, cukrem waniliowym i cukrem. W pozostałym mleku mieszamy proszki budyniowe i wlewamy gdy mleko zacznie się gotować.
Krok 3 - Ciasto z budyniem i jabłkami foto
4
Schłodzonym ciastem - jedną częścią wylepiamy blachę.
Krok 4 - Ciasto z budyniem i jabłkami foto
5
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i układamy na cieście.
Krok 5 - Ciasto z budyniem i jabłkami foto
6
Na jabłka wylewamy gorący budyń. Rozsmarowujemy.
Krok 6 - Ciasto z budyniem i jabłkami foto
7
Drugą część ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach na wierzch budyniu. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni.
Gotowe ciasto lukrujemy.
Krok 7 - Ciasto z budyniem i jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 30.03.2016 09:28
na pewno pyszne ;)
pestka 30.03.2016 07:34
smaczny deser
Wafelek2601 30.03.2016 07:21
Pyszne do kawy
Babeczka35 29.03.2016 21:09
Pyszne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak