Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z bakaliami
Na dnie układamy warstwę herbatników, które smarujemy dżemem porzeczkowym. Od razu przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
1 czubatą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 80 ml wrzącej wody.
200 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 1 czubatą łyżkę cukru. 2 łyżki śmietany dodajemy do rozpuszczonej żelatyny, dokładnie mieszamy, aby wyrównać temperaturę. Śmietanę miksujemy jeszcze chwilę na wolnych obrotach, dodając do niej rozpuszczoną żelatynę.
Masę od razu wykładamy na herbatniki. Przykrywamy kolejną porcją ciastek, którą smarujemy konfiturą morelową.
Prażone orzechy i migdały drobno siekamy. Dodajemy pozostałe bakalie, zalewamy likierem, odstawiamy do 30 minut.
W 80 ml wrzącej wody rozpuszczamy kolejną czubatą łyżkę żelatyny.
Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 1 czubatą łyżkę cukru. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki śmietany, mieszamy, a następnie wlewamy partiami do ubitej śmietany, mieszając dokładnie.
Śmietanę dodajemy do bakalii z likierem i dokładnie mieszamy. Gdy masa zacznie gęstnieć, wykładamy ją do formy, wkładamy do lodówki do stężenia.
Truskawki dokładnie płuczemy, usuwamy szypułki. Miksujemy na gładką masę z 2 czubatymi łyżkami cukru (jeśli używamy mrożone truskawki, po prostu odstawiamy je do rozmrożenia, a następnie miksujemy).
1 czubatą łyżkę żelatyny rozpuszamy w 100 ml wody. Dodajemy do zblendowanych truskawek, dokładnie mieszamy. Gdy truskawki zaczną zastygać, wykładamy je do formy. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.