Ciasto wiśniowa bajka

Ciasto wiśniowa bajka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka tortowa

    2/3 szklanki
  • kakao

    1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka

Krem budyniowy

  • śmietana 30%

    1 szklanki
  • budyń śmietankowy

    1 torebka
  • mleko 3,2%

    2 szklanki
  • żelatyna

    2 łyżki+150 ml mleka
  • cukier puder

    2-3 łyżki

Warstwa wiśniowa

  • wiśnie w syropie

    1 słoik
  • cukier żelujący

    30 dag
  • galaretka wiśniowa

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    2 łyżki

Poncz

  • syrop malinowy

    1/2 lub z wiśni -szklanki
  • wódka

    50 ml
  • cukier puder

    1 łyżeczka

Warstwa śmietanowa

  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • cukier puder

    2 łyżki

Dodatkowo

  • biszkopty podłużne

    20 dag
  • wiórki kokosowe

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto wiśniowa bajka foto
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę uważając aby ich nie „przebić „, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, dodać żółtka, zmiksować, powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, zmiksować na najniższych obrotach miksera lub ręcznie, należy robić to delikatnie aby masa pozostała puszysta. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm pieczemy 30 minut w temp 160*c. Po upieczeniu studzimy biszkopt .
Krok 2 - Ciasto wiśniowa bajka foto
Masa wiśniowa: Z wiśni odlewamy pół szklanki soku-zostawiamy go na poncz, resztę razem z wiśniami przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy 4 minuty, dodajemy w trakcie sok z cytryny. Zestawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Krok 3 - Ciasto wiśniowa bajka foto
Krem budyniowy: Żelatynę zalewamy 150 ml gorącego mleka, gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się całkowicie rozpuści. Budyń gotujemy w dwóch szklankach mleka tak jak przepisie na opakowaniu, do gorącego dodajemy rozpuszczoną żelatynę mieszamy do połączenia, zostawiamy do całkowitego wystudzenia-w trakcie tej czynności mieszamy budyń kilkakrotnie aby masa pozostała gładka. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie miksowania cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu.

Poncz: Wódkę mieszamy z odłożonym wcześniej sokiem z wiśni, słodzimy łyżeczką cukru pudru.
Krok 4 - Ciasto wiśniowa bajka foto
Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz śmietan fiksy aż do uzyskania puszystej masy.

Przełożenie: Biszkopt nasączamy ponczem wiśniowym, wykładamy tężejącą masę wiśniową , następnie krem budyniowy,
Krok 5 - Ciasto wiśniowa bajka foto
układamy warstwę podłużnych biszkoptów i następnie krem śmietanowy, oprószamy grubo białymi wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą. Słodkich wypieków!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

02.05.2016 22:13
Lubię połączenia ciasta i wiśni

Franciszek

02.05.2016 21:41
pyszne do kawy

Iwusia

02.05.2016 21:38
smacznie wygląda

Katarzyna59

02.05.2016 21:30
super, extra

Damiano

02.05.2016 21:24
smaczne ciasto

Renataj

02.05.2016 21:09
Bardzo apetyczne ciasto - prawdziwa bajka:)

Mama niejadka

02.05.2016 20:51
Pyszne ciasto

ada.la

02.05.2016 20:32
wygląda pysznie

bietka

02.05.2016 20:10
mniam prawdziwa bajka :)

Wiktoria29

02.05.2016 19:53
wygląda bardzo smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat