Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka to pyszna i urocza w swojej nazwie propozycja deserowa, która pełna jest korzennego aromatu i niezwykłego smaku. Dodatkami w tym cieście są chrupiące orzechy, słodkie rodzynki i żurawina, które w połączeniu z cynamonem tworzą świetną propozycję do popołudniowej kawy. Koniecznie wypróbujcie!
1. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem.
2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Jaja utrzeć z cukrem aż zrobią się białe, dodać mąkę, wymieszać, dodać olej i znowu wymieszać.
4.Następnie dodać jabłka i lekko zsiekane bakalie i delikatnie wymieszać.
5. Piec ok 40 min w temp 190 st. lub do tzw. suchego patyczka.
Podawać posypane cukrem pudrem lub zrobić polewę.