Ciasto ucierane z z truskawkami i kokosem

Ciasto ucierane z z truskawkami i kokosem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier

    pół szklanki
  • żółtko jaja

    3 szt
  • jajko

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    3/4 szklanki

dodatkowo

  • bułka tarta

    do posypania ciasta
  • truskawki

    350 g
  • wiórki kokosowe

    1 szklanka
  • białka

    3 szt
  • cukier

    pół szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Trzy jajka oddzielamy żółtka od białek. Żółtka i jedno jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, ciasto delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, posypujemy bułką tartą, wykładamy umyte i osuszone truskawki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy. Następnie do ubitej piany dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Pianę wykładamy na truskawki i delikatnie rozsmarowujemy. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 min do suchego patyczka. Aby podczas pieczenia piana kokosowa się nie przypaliła to proponuje ciasto przykryć początkowo papierem, a następnie 15 min przed zakończeniem pieczenia ściągnąć papier.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat