Ciasto Tropicana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jajko

    5 sztuk
  • aromat waniliowy

    kilka kropli

Masa owocowa

  • sok z granatu

    2 szklanki (sok z kartonu)
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie

Pianka

  • galaretka kiwi

    2 opakowania
  • gorąca woda

    2,5 szklanki
  • bita śmietana w proszku

    2 opakowania (Śnieżka)
  • mleko

    400 ml
  • kiwi

    2-3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto Tropicana foto
Ubijam białka stopniowo dodając cukier - na sztywno.
Krok 2 - Ciasto Tropicana foto
Do ubitej piany dodaję po 1 żółtku, mieszam. Następnie wsypuję przesiane mąki oraz kilka kropli aromatu waniliowego - miksuję bardzo krótko. W tym przepisie nie ma proszku do pieczenia!
Krok 3 - Ciasto Tropicana foto
Wykładam formę o wym. 36 x 25cm papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Piekę biszkopt ok. 35-40min. w temp. 180st. C, następnie wyjmuję gorący i rzucam 2 razy na podłogę z wysokości kolan, wstawiam do wyłączonego piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach. Robię tak od lat, ciasto jest wtedy idealnie równe, na podłogę kładę ściereczkę.
Krok 4 - Ciasto Tropicana foto
Masa owocowa: do miseczki wlewam 1 szklankę soku granat (z kartonu), dodaję budyń oraz sypką galaretkę (smak dowolny, ważne, aby była czerwona lub różowa) - wszystko dokładnie mieszam. Drugą szklankę soku gotuję w garnku.
Krok 5 - Ciasto Tropicana foto
Do gotującego się soku przelewam zawartość miseczki i cały czas mieszając czekam, aż zgęstnieje (trwa to chwilę dłużej niż przy budyniu). Gorącą masę przelewam prosto na ostudzony biszkopt, czekam, aż przestygnie i wstawiam do lodówki. W lodówce masa jeszcze bardziej stężeje.
Krok 6 - Ciasto Tropicana foto
2 galaretki kiwi rozpuszczam w 2,5 szklanki gorącej wody i czekam, aż zaczną tężeć. Ubijam Śnieżki w 400ml zimnego mleka na puszystą masę, następnie dodaję tężejące galaretki i wszystko dokładnie miksuję.
Krok 7 - Ciasto Tropicana foto
Przelewam masę na warstwę owocową, wstawiam do lodówki, następnie dekoruję.
ania2610
Puszyste, lekkie ciacho sprawia, że nie można przestać go jeść - polecam wszystkim gorąco!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monikaT83 22.03.2015 08:02
bardzo efektowne ciasto:) przepis porywam do inspiracji:)
Zdzisław 21.03.2015 20:41
takie słodkości bardzo lubię zjeść
wyattearp 21.03.2015 20:21
smacznie wygląda
Adamorek 21.03.2015 19:55
ciekawy kremik
luna76 21.03.2015 19:14
pięknie wygląda !!! :)
Anna169Hosz 21.03.2015 18:58
OOOOOOOOoooooo tez chce takie pyszne ciasto:)
cukiereczek 21.03.2015 18:22
aż ślinka leci od tak apetycznego ciasta
ada.la 21.03.2015 17:43
fajny pomysł
gosia1988 21.03.2015 17:35
super wygląda
Grazyna0211 21.03.2015 17:30
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat