Ciasto sypane z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • kasza manna

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe

    4 łyżki
  • truskawki

    700 gramów
  • masło

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce wymieszać mąkę z proszkiem, kaszą i cukrem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić masłem. Wysypać 1/3 suchych składników. Na składniki ułożyć (ciasno) pokrojone na połówki truskawki. Lekko je docisnąć i przysypać 1/2 pozostałej części suchych składników. Ponownie ułożyć pokrojone truskawki i przysypać je pozostałą częścią sypkich składników. Na wierzch zetrzeć na tarce mocno schłodzone masło. Ciasto piec przez ok. 50-55 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół). Przed rozkrojeniem całkowicie wystudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 25.07.2017 09:08
Ja robię od kilku lat co sezon właśnie taką wersję sypanego ciasta :) Zawsze bardzo szybko znika :)
gosia56 16.07.2017 11:24
Jest pyszne bo sama w tym roku zrobiłam pierwszy raz z truskawkami;)
Ola1984 14.07.2017 10:35
Proszę, częstuj się :)
Ola1984 14.07.2017 10:34
Oj tak było pyszne :)
katarzynka455 13.07.2017 21:34
wygląda pysznie ..poproszę kawałek:)
Renata9 13.07.2017 15:40
Bardzo smaczne ciacho :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat