Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "Śnieżny Puch"

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto "Śnieżny Puch" to sernik na zimno. Pyszna domowa propozycja na domowy deser.

Składniki:

herbatniki 1 opakowanie
galaretki pomarańczowe 2 opakowania
woda 2 szklanki
twaróg 1 opakowanie
cukier puder 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
śmietana 30% 250 mililitrów
śmietan fix 1 opakowanie
masło 1 łyżka
wiórki kokosowe 70 gramów
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Śnieżny Puch"

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier oraz wiórki. Cały czas energicznie mieszamy i smażymy do czasu aż wiórki delikatnie się zarumienią. Odstawiamy do ostudzenia.

Blaszkę wykładamy folią, a następnie wykładamy na dnie warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno wraz ze śmietan fiksem. Zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy cukier puder oraz dodajemy stopniowo po łyżce twarogu. Miksować do czasu połączenia się składników.

Chłodną galaretkę (lecz wciąż płynną) dodawać stopniowo do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką, aż składniki się połączą. Gotową masę przelać na herbatniki. Wierzch sernika posypać wiórkami. Wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak