Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto śmietanowo-kefirowe z jagodami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jagody 1/2 kg.
cukier 1 szkl.
śmietana 30% 1/2 l.
cukier waniliowy 1 szt.
galaretka truskawkowa 1 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat
kefir 1/2 l.

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto śmietanowo-kefirowe z jagodami

żelatynę zalać szklanką wody i odstawić do spęcznienia,jagody przebrać umyć wsypać do rondelka dodać 3/4 szklanki cukru wymieszać i zagotować,dodać 1/3 żelatyny a następnie zmiksować blenderem a pozostałą żelatynę rozpuścić podgrzewając,w drugim naczyniu wymieszać maślankę lub kefir z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym,do szklanki wlać 3 łyżki masy kefirowej i wymieszać z żelatyną następnie połączyć z wymieszaną masą kefirową,śmietanę ubić na sztywno i połączyć z masą kefirową wylać masę do tortownicy i zrobić łyżką kleksy z musu jagodowego lekko mieszając widelcem aby wyszły marmurkowe wzory schłodzić w lodówce,po schłodzeniu posypać po wierzchu jagodami i zalać tężejąca galaretką rozpuszczoną w 1,5szkl.wrzątku,ponownie schłodzić ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 03.04.2013 09:21
pyszniutkie
Motorek 04.02.2013 08:32
fajne ciasto, tylko trzeba poczekać na sezon jagodowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak