ciasto smerfetka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

masa

  • serek mascarpone

    500 g
  • śmietana 30%

    250 ml
  • galaretka niebieska

    2 opakowania
  • cukier puder

    3 łyżki
  • jagody

    3 szkl
  • galaretka czerwona

    2 opakowania

dodatkowo

  • Biszkopt

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ciasto smerfetka foto
Dwie galaretki niebieskie rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Przelewamy na głęboki talerz. Odstawiamy do stężenia. Tą samą czynność robimy z pozostałymi 2 galaretkami z tym, że nie musimy jej przelewać na talerz.
Galaretkę stężałą na talerzu kroimy w kostkę.
Krok 2 - ciasto smerfetka foto
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Następnie łączymy z serkiem mascarpone. Dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Krok 3 - ciasto smerfetka foto
Biszkopt kroimy na pół. Trzy czwarte części masy nakładamy na jedną część biszkoptu. Rozsmarowujemy na całej powierzchni.
Krok 4 - ciasto smerfetka foto
Przykrywamy drugim biszkoptem. Dociskamy delikatnie dłońmi. Rozsmarowujemy ostatnią porcję masy. Kładziemy na niej jagody świeże lub mrożone.
Krok 5 - ciasto smerfetka foto
Zalewamy wierzch tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki na około 3 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 24.09.2016 14:31
smaczne ciasto
Renata9 21.09.2016 22:30
Fajne ciacho
halina17 21.09.2016 21:00
Smacznie wygląda ciasto.
RenataZ-et 21.09.2016 19:41
super jest takie ciasto
Ewelina1991 21.09.2016 18:22
dobre ciasto
Aleksandra/Olcia 21.09.2016 17:55
apetyczna ta Smerfetka
ada.la 21.09.2016 17:48
pyszne ciasteczko
dodi 21.09.2016 15:07
ale pyszniutkie
jagoda5913 21.09.2016 14:26
ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat