Ciasto śliwkowe z cynamonem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miękkie masło

    1/2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    2 szt
  • mąka

    1 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • mleko

    3 łyżki
  • śliwki węgierki

    6 sztuk
  • cynamon

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Formę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, albo wykładamy papierem do pieczenia.
Masło z cukrem (bez dwóch łyżek) miksujemy do uzyskania jasnej i puszystej masy. Lekko ubijamy jajka i dodajemy je do naszej masy. Po wymieszaniu dodajemy powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól razem ze skórką cytrynową, sokiem i mlekiem. Miksujemy i gotową masę przekładamy do formy.
Cynamon mieszamy z dwiema pozostałymi łyżkami cukru i obtaczamy w nim śliwki. Śliwki układamy na cieście, skórką do góry. Ciasto również posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnka na około 50 minut. [Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem.] Chwilę studzimy w formie przed pokrojeniem i podajemy najlepiej jeszcze ciepłe. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ronald88 26.08.2011 08:52
super
Grażyna13 12.07.2011 10:30
super !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat