Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto saksońskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 700 gram
cukier 120 gram
drożdże 80 gram
cukier wanilinowy
sól 1,4 łyżeczki
skórka z cytryny 2 łyżeczki
skórka z pomarańczy 2 łyżeczki
mleko ciepłe 250 ml
masło 250 gram
rum
migdały mielone 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto saksońskie

Kroki postępowania

1
Rodzynki moczymy w rumie przez około 20 minut. W międzyczasie rozkruszamy drożdże w naczyniu, dodajemy 2 łyżki mleka i 2 łyżeczki cukru. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Ciasto saksońskie foto
2
Wsypujemy do naczynia mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, migdały mielone, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy i roztopione masło.
Krok 2 - Ciasto saksońskie foto
3
Kolejnym etapem będzie wlanie zaczynu do miski oraz mleka. Wszystko razem wyrabiamy ręką do momentu, aż ciasto nie będzie się kleiło.
Krok 3 - Ciasto saksońskie foto
4
Gdy ciasto będzie wyrobione dodajemy rodzynki które uprzednio moczyło się w rumie. I jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Tak wykonane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 4 - Ciasto saksońskie foto
5
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i jeszcze raz ugniatamy. Następnie ciasto wałkujemy na pacek o średnicy 30 cm. Tak rozwałkowane ciasto składamy na pół. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem i odstawiamy do wyrośnięcia aby podwoiło objętość.
Krok 5 - Ciasto saksońskie foto
6
Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. Wsuwamy blachę z ciastem do piekarnika a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez 50 minut.
Krok 6 - Ciasto saksońskie foto
7
Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Krok 7 - Ciasto saksońskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 19.12.2012 11:35
mała literówka... Panettone oczywiście ;)
Habibi 19.12.2012 11:33
Znam to ciasto z Niemiec (Szwajcaria Saksońska) - tak mam formę podobną bo włoskiej babki Pannetone :) Czyli wygląda na to, że w bardzo wielu krajach i kulturach jednak babka drożdżowa z bakaliami króluje :) ... co prawda u nas, wyjątkowo, chyba bardziej na Wielkanoc, ale i na święta BN pojawia się w niektórych domach :)
Joanna46 19.12.2012 08:46
Ciekawe jak smakuje.
jozefinach 18.12.2012 18:33
Nigdy nie jadłam takiego ciasta, bardzo ciekawa jestem smaku.
Poison1988 18.12.2012 15:55
o rany ale pysznie wygląda :)
Dorota37 18.12.2012 13:33
zachęcająco wyglada
cooleczka 18.12.2012 12:27
coś nowego i to fajnego
jucia 18.12.2012 11:43
Wygląda pysznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak