ciasto red velvet

ciasto red velvet

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • cukier

    1,25 szklanki
  • kakao

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • jajko

    2 szt.
  • olej roślinny

    1,5 szklanki
  • aromat waniliowy

    3 łyżeczki
  • ocet

    1 łyżeczka
  • czerwony barwnik w płynie

    60 ml
  • Serek philadelphia

    600 gramów
  • cukier puder

    1,25-1,5 szklanki
  • miękkie masło

    200 gramów
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • kefir

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do przesianej mąki dodać kakao, sól i cukier. wymieszać. Oddzielnie lekko roztrzepać jajka, dodać do nich olej, maślankę, barwnik i łyżeczkę aromatu waniliowego. Wymieszać. Przełożyć suche składniki do mokrych. Dokładnie wymieszać. Do szklanki wsypać sodę, dodać ocet i powstałą pianę szybko dodać do ciasta. Wymieszać. Ciasto przełożyć do 2 tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli pieczemy najpierw jedno ciasto, a potem drugie (a nie oba na raz) to sodę z octem dodajemy do każdej porcji oddzielnie tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez około 30-45min (do \"suchego patyczka\"). Wyjąć z formy po przestudzeniu.

Przygotować masę do przełożenia: masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier puder. Dodać serek i 2 łyżeczki aromatu waniliowego. Ubić. Odstawić do lodówki na 30-40min. Wystudzone ciasto grubo przełożyć kremem, boki i wierzch ciasta również posmarować kremem. Jeśli pieczemy najpierw jedno ciasto, a potem drugie (a nie oba na raz) to sodę z octem dodajemy do każdej porcji oddzielnie tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aleksandra16 15.08.2012 20:02
ciekawe
iknkirke 25.02.2012 20:25
fajne
polly66 26.06.2011 10:52
ciekawie sie zapowiada, szkoda,że bez zdjęcia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat