Ciasto pszenne z miodem i makiem MROWISKO

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    15 dkg
  • sól

    1 szczypta
  • rum

    1 łyżeczka
  • Syrop:

  • cukier trzcinowy

    2 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    150 mililitrów
  • woda

    100 mililitrów
  • masło

    15 dkg
  • mak suchy

    3 łyżki
  • rodzynki

    3 łyzki
  • jajka

    2 małe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki , jajek, szczypty soli i łyżki rumu zagnieść dokładnie ciasto. ( można wyrobić mikserem )
Ciasto zawinąć w folię, odstawić na 50 minut.
W tym czasie ugotować z wody, masła, miodu i cukru syrop na małym płomieniu około 10 minut.
Rozwałkować ciasto na grubość około 1-2 milimetry, pokroić w różne kształty.
Smażyć partiami na małej ilości oliwy z każdej strony do przyrumienienia.
Usmażone odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Układać na talerzu na kształt kopca, posypać makiem, rodzynkami, polać syropem.
SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 25.12.2013 17:26
ale pyszności :)
Malinka 08.12.2013 20:07
Bardzo fajne i pomysłowe ciasto.
matesko 22.11.2013 11:10
ciekawy przepis
Stenka 16.11.2013 09:05
można wykorzystać na kolację Wigilijną
Ola1young 04.11.2013 16:23
fajne ciasto,nie jadłam takiego :)
Dorian 29.10.2013 19:00
pyszne mrowisko
Anna169Hosz 25.10.2013 11:55
Takiego "mrowiska" nie znałam - ciekawy pomysł.
IwonaKa 18.10.2013 00:05
wygląda super,na pewno by mi smakowało
caralajna 17.10.2013 07:28
ciekawy przepis
Stenka 16.10.2013 16:49
ciekawa jestem jaki ma smak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat