Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
15 dkg -
sól
1 szczypta -
rum
1 łyżeczka -
Syrop:
-
cukier trzcinowy
2 łyżki -
miód wielokwiatowy
150 mililitrów -
woda
100 mililitrów -
masło
15 dkg -
mak suchy
3 łyżki -
rodzynki
3 łyzki -
jajko
2 małe
Przepis i sposób przygotowania Ciasto pszenne z miodem i makiem MROWISKO
Ciasto zawinąć w folię, odstawić na 50 minut.
W tym czasie ugotować z wody, masła, miodu i cukru syrop na małym płomieniu około 10 minut.
Rozwałkować ciasto na grubość około 1-2 milimetry, pokroić w różne kształty.
Smażyć partiami na małej ilości oliwy z każdej strony do przyrumienienia.
Usmażone odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Układać na talerzu na kształt kopca, posypać makiem, rodzynkami, polać syropem.
SMACZNEGO!!!
Komentarze (21)
Załaduj więcej komentarzy (11)