Ciasto pszenne z miodem i makiem MROWISKO

Ciasto pszenne z miodem i makiem MROWISKO

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    15 dkg
  • sól

    1 szczypta
  • rum

    1 łyżeczka
  • Syrop:

  • cukier trzcinowy

    2 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    150 mililitrów
  • woda

    100 mililitrów
  • masło

    15 dkg
  • mak suchy

    3 łyżki
  • rodzynki

    3 łyzki
  • jajko

    2 małe
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto pszenne z miodem i makiem MROWISKO

Z mąki , jajek, szczypty soli i łyżki rumu zagnieść dokładnie ciasto. ( można wyrobić mikserem )
Ciasto zawinąć w folię, odstawić na 50 minut.
W tym czasie ugotować z wody, masła, miodu i cukru syrop na małym płomieniu około 10 minut.
Rozwałkować ciasto na grubość około 1-2 milimetry, pokroić w różne kształty.
Smażyć partiami na małej ilości oliwy z każdej strony do przyrumienienia.
Usmażone odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Układać na talerzu na kształt kopca, posypać makiem, rodzynkami, polać syropem.
SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Klausia 25.12.2013 17:26
ale pyszności :)
Malinka 08.12.2013 20:07
Bardzo fajne i pomysłowe ciasto.
matesko 22.11.2013 11:10
ciekawy przepis
Stenka 16.11.2013 09:05
można wykorzystać na kolację Wigilijną
Ola1young 04.11.2013 16:23
fajne ciasto,nie jadłam takiego :)
Dorian 29.10.2013 19:00
pyszne mrowisko
Anna169Hosz 25.10.2013 11:55
Takiego "mrowiska" nie znałam - ciekawy pomysł.
IwonaKa 18.10.2013 00:05
wygląda super,na pewno by mi smakowało
caralajna 17.10.2013 07:28
ciekawy przepis
Stenka 16.10.2013 16:49
ciekawa jestem jaki ma smak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat