Ciasto podkarmiane - chlebek watykański

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Zaczyn:

  • mąka

    1/3 szklanki
  • mleko

    1/3 szklanki
  • cukier

    1/3 szklanki
  • Ciasto:

  • olej

    250 ml
  • mąka

    250 g
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier waniliowy

    8 g
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżki
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • jabłka

    2 średnie sztuki
  • czekolada gorzka

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy w plastikowej misce i odstawiamy przykryte ściereczką na 3 dni w temperaturze pokojowej. W tym czasie zaczynu nie mieszamy! Po 3 dniach zaczynamy podkarmianie.
1 dzień - do zaczynu dodajemy 250 g cukru (nie mieszamy)
2 dzień - wlewamy 250 ml mleka (nie mieszamy)
3 dzień - dodajemy 320 g mąki typ 450 (nie mieszamy)
4 dzień - mieszamy rano, w południe i wieczorem
5 dzień - dodajemy 250 g cukru (nie mieszamy)
6 dzień - pieczemy ciasto
Ciasto pieczemy w 4 szerszych keksówkach, dlatego zaczyn dzielimy na 4 części. Jabłka i czekoladę ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki łączymy z 1 częścią zaczynu. Mieszamy ręcznie drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą szerszej keksówki. Pieczemy w 180*C ok. 45 minut.

Jest to tzw. "Chlebek Szczęścia", dlatego przed zjedzeniem ciasta, należy pomyśleć życzenie!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 11.12.2015 23:42
takiego chlebka jeszcze nie jadłam
Granita 19.07.2014 00:01
kiedyś piekłam go na okrągło...
IwonaDD 21.12.2013 18:40
dlużo z nim zachodu, ale chyba wart
mysza75 20.12.2013 13:14
pysznie wygląda
Bernadeta1 28.09.2013 12:42
robię taki, jest smaczny
ONY_za_kare 18.09.2013 19:09
ciekawe ciasto!
Ada-Gaba 13.09.2013 13:31
świetny przepis
Wacław 10.09.2013 14:29
fajny przepis ,dla mnie nowość
Alex_M 30.08.2013 13:09
robilam kiedys! jest smaczny
Kasia35 25.08.2013 14:47
właśnie taki robię - jestem na drugim dniu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat