Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Pawełek

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 200 g
Krem:
margaryna 1,5 kost
żółtka jaj 3 szt
mleczna czekolada 1 tabliczka
cukier 3/4 szkl
mleko 0,5 szkl
wódka 100 g
baton 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Pawełek

BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach blaszki 24x42 cm. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika, piec 25 minut w 175 stop. Ostudzony biszkopt przekroić na pół.
KREM
Do rondelka wlać mleko, dodać posiekane batoniki, cukier i 0,5 tabliczki czekolady, na wolnym ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia się wszystkich składników, ostudzić. Margarynę utrzeć z żółtkami na puch. Do utartej masy żółtkowej dodawać po łyżce zimnej masy z batoników, utrzeć. Na samym końcu dodać wódkę, dokładnie utrzeć.
SKŁADANIE CIASTA
biszkopt połowa kremu biszkopt druga część kremu Wierzch ciasta posypać startą czekoladą, pozostałą od kremu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 12.06.2013 19:24
ja również uwielbiam Pawełka i dlatego jestem ciekawa smaku tego ciasta
angelika14 07.06.2013 20:34
lubię batoniki Pawełki, więc pewnie ciasto też mi zasmakuje - robię jutro, się udało
Marta11 07.06.2013 20:23
tez taki robie
Henryka2 07.06.2013 20:14
Domowe ciasto zawsze najlepiej smakuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak