Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową

5.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto orzechowe

jajko
8 sztuk
cukier
8 łyżek
orzechy włoskie
20 dkg
mąka pszenna
4 łyżki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki

Wkładka bakaliowa

białko
9 sztuk
cukier
20 dkg
wiórki kokosowe
20 dkg
czekolada gorzka
1 sztuka
rodzynki
10 dkg
sok z cytryny
1 sztuka
wiśnie kandyzowane
1 słoik

Krem

mleko
3 szklanki
cukier
1 szklanka
cukier waniliowy
1 sztuka
Sklep Prymat
mąka pszenna
3 łyżki
mąka ziemniaczana
3 łyżki
żółtko jajek
4 sztuki
margaryna
30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową

Kroki postępowania

1
Ciasto orzechowe : białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczeni, delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.
Krok 1 - Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową foto
2
Wkładka bakaliowa: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, następnie dajemy czekoladę pokrojoną w kostkę, kokos, rodzynki, wiśnie i sok z cytryny, lekko mieszamy.
Krok 2 - Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową foto
3
Wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 3 - Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową foto
4
Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.
Krok 4 - Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową foto
5
Krem: odlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim obie maki i żółtka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Jak zakipi to wlewamy powstały budyń i chwilę jeszcze gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

Odkładamy troszeczkę kremu do posmarowania wierzchu pozostały krem dzielimy na dwie części i przekładamy. ciasto orzechowe smarujemy kremem, dajemy wkładkę bakaliową.
Krok 5 - Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową foto
6
Smarujemy drugą częścią kremu i przekładamy drugim ciastem orzechowym.
Krok 6 - Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową foto
7
Wierzch ciasta smarujemy odłożonym kremem i dekorujemy dowolnie.
Krok 7 - Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 02.11.2017 08:47
Bardzo smakowite i kuszące ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak