Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe z wiśniami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wiśnie 500 g
margaryna miekka 150 g
cukier 150 g
jajko 4 sztuki
gorzka czekolada 100 g
orzechy laskowe 200 mielne

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe z wiśniami

Wiśnie opłukac, wysuszyc i wydrylowac. Tłuszcz utrzec z cukrem, oddzielic białka od żółtek i zetrzec czekoladę (przed tarciem czekoladę wrzucic na 30 minut do zamrażalnika). Białka ubic na sztywno, a żółtka dodac do masy cukrowej, wymieszac (najlepiej mikserem). Czekoladę wymieszac z orzechami i dodac do masy. Na koniec połączyc z ubitą pianą. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłożyc papierem do pieczenia, przełożyc na nią ciasto, a na jego wierzch ułożyc wiśnie. Piec 70 minut w temp. 160 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostawic w nim ciasto na kolejne 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 04.10.2012 09:30
apetycznie wygląda to ciasto
elficzna 03.10.2012 23:34
pięknie wygląda :)
wojtek5 03.10.2012 23:30
slodko
Adamorek 03.10.2012 23:26
jak u mamy
caffee_tea 03.10.2012 22:38
nie bardzo jeść ciasto z wiśniami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak