Ciasto orzechowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    30 dag
  • mąka

    20 dag
  • cukier

    30 dag
  • orzechy laskowe

    30 dag
  • proszek do pieczenia

    3 płaskie łyżeczki
  • jaja

    4 szt
  • sól

    1 szczypta
  • polewa czekoladowa

    1 opak
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzechy laskowe zmielić, (najlepiej blenderem lub jak ktoś jeszcze ma to młynkiem do mielenia kawy). Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Dodać całe jaja. Dalej miksować, jak masa będzie jednolita, powoli wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy. Jeszcze chwilę ucierać ciasto. Blachę średniej wielkości wysmarować margaryną, wlać ciasto i piec ok. godziny w temp. 180-200oC. Ostudzone ciasto polać polewą. Moim zdaniem najlepsza do tego ciasta jest polewa czekoladowa mleczna lub orzechowa z kawałkami orzeszków. SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 09.02.2014 07:33
bardzo fajne
IZABELA29 02.07.2012 12:05
jak najbardziej lubię
Grazyna0211 11.05.2012 16:23
pyszne ciasto
ziutula 09.05.2012 22:16
lubię takie ciasto..
Renia1 21.04.2012 17:02
super ciacho
Iwusia 03.04.2012 23:37
zapowiada sie smakowite ciacho
IrenaM 26.03.2012 21:18
wyśmienite ciasto
Wafelek2601 06.03.2012 19:40
pyszne
zuzanna_z 05.03.2012 12:49
dobre
Ada-Gaba 18.02.2012 11:33
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat