Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Nektarynka z kremem z mascarpone, białej czekolady i musem z nektarynek

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jaja 3 sz
migdały zmielone 3 łyżki
budyń waniliowy 1 szt
cukier 4 łyżki
aromat migdałowy
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Na krem

serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 200 g
czekolada biała 100 g
cukier 3 łyżki

Na mus

nektarynka 6-7 szt
cukier 3 łyzki
żelatyna deserowa 5 łyżeczek
gorąca woda 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Do nasączenia

woda 1/2 szklanki
cukier 2 łyżki
aromat migdałowy

Porada

Zamiast nektarynek można użyc brzoskwiń

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Nektarynka z kremem z mascarpone, białej czekolady i musem z nektarynek

1.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie delikatnie dodawać zmielone migdały, budyń, proszek do pieczenia i aromat. Nie miksować tylko delikatnie wymieszać szpatułką. Dno blaszki wyłożyć papierem, piec w 180 st., przez ok.25 min. Odstawić do ostygnięcia.
2.
Śmietanę ubić z cukrem, następnie dodać mascarpone. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a po przestygnięciu zmiksować ze smietana i serkiem.
3.
Nektarynki obrać, pokroić, a następnie rozdrobnić blenderem, dodać cukier i zagotować, zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, a następnie bardzo dokładnie wymieszać z musem z nektarynek
4.
Z podanych składników przygotować poncz, którym nasączyć ciasto. Wyłożyć na biszkopt krem, a następnie tężejący mus nektarynkowy. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 15.09.2016 15:53
pysznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak