Ciasto na maślance z wiśniami, migdałami i kruszonką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto maślankowe

  • jajko

    3 szt.
  • cukier

    1 szkl.
  • maślanka

    1 szkl.
  • olej

    1/2 szkl.
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    2,5 szkl.
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • migdały siekane

    1/2-3/4 szkl.
  • wiśnie bez pestek

kruszonka

  • margaryna

    1/2 kostki
  • cukier

    3/4 szkl.
  • mąka pszenna

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy maślankę i olej, miksujemy dalej na wolniejszych obrotach.
Dodajemy cukier waniliowy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy chwilę aż do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na dużą prostokątną blachę (wym. 34x26 lub nieco większa).

Wiśnie pasteryzowane osączamy na sicie z soku, a następnie mieszamy z posiekanymi migdałami i wykładamy na ciasto.

Przygotowujemy kruszonkę: składniki kruszonki - masło, mąkę i cukier - zagniatamy i rozcieramy między palcami do uzyskania okruchów.
Powstałą kruszonką posypujemy wierzch ciasta.

Pieczemy w 180°C przez około 30-40 minut.
Smacznego!
mufinka79
Używamy wiśni pasteryzowanych z cukrem, w sezonie można użyć świeżych wiśni

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 02.06.2014 08:07
pyszne ciasto
iziona 02.06.2014 06:49
Takie ciacho z rana to coś wspaniałego
anemon 01.06.2014 21:57
Ciasto z wiśniami, to dla mnie symbol lata, a Twoje wygląda bardzo apetycznie.
alaaa 01.06.2014 20:42
idealne ciasto na lato
mufinka79 01.06.2014 19:42
Bardzo dziękuję za miłe komentarze :)
nogawkuchni 01.06.2014 19:41
Pyszne ciasto,letnie smaki,pozazdrościć takiego deseru,świetny wypiek.
norweska20 01.06.2014 19:13
co za smakowite połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat