Ciasto na chlebek pita

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,6 kg
  • drożdże

    40 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda letnia

    1 szklanka
  • olej

    2 łyżeczki
  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • mleko

    na dnie szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże świeże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, uformować dołek. Dodać do mąki sól, olej, w dołek wlać drożdże. Wyrobić ciasto. Uformować kuleczki (wielkość wg uznania) , przykryć ręcznikiem i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, rozwałkować kulki na okrągłe placki o gr. ok 1 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 225\' przez ok 5-7 minut (do lekkiego zrumienienia).

Jako farsz polecam sałatkę a\'la kebab (pekińska, ogórek, pomidor, kukurydza, sos czosnkowy) z piersią z kurczaka z przyprawą do gyrosa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 10.12.2011 13:57
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat