Ciasto mozaika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • margaryna

    250 g
  • cukier puder

    1,5 szkl
  • mąka pszenna

    2 szkl
  • jajka

    6 szt
  • olej

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mleko

    1/3 szkl
  • kakao

    2 łyżki
  • mak

    2 łyżki
  • wiórki kokosowe

    2 łyzki
  • kisiel truskawkowy

    1 szt
  • barwnik spożywczy czerwony

    szczypta

Masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    0,5 l
  • galaretka cytrynowa

    1 szt

Dodatki

  • banan

    1 szt
  • galaretka truskawkowa

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto mozaika foto
Białka ubić na sztywną pianę
Krok 2 - Ciasto mozaika foto
Margarynę roztopić, odstawić do wystygnięcia, dodać cukier, i miksować około 2 - 3 minut na najszybszych obrotach.Następnie dodać żółtka, i krótko zmiksować.Do ciasta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej, mleko, i miksować na średnich obrotach aż do połączenia składników. Na samym końcu dodać ubite na sztywno białka i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 równe części.
Krok 3 - Ciasto mozaika foto
Do pierwszej części dodać 2 łyżki ciemnego kakao i zmiksować.
Krok 4 - Ciasto mozaika foto
Do drugiej części wsypać suchy mak,i wymieszać. łyżką.
Krok 5 - Ciasto mozaika foto
Do czwartej części wsypać kisiel, kilka kropel barwnika i zmiksować na gładko.
Krok 6 - Ciasto mozaika foto
Do trzeciej części wsypać wiórki kokosowe, i wymieszać łyżką.
Krok 7 - Ciasto mozaika foto
Blaszkę o wymiarach 25x39 cm wyścielić papierem do pieczenia i układać za pomocą łyżki obok siebie naprzemiennie różne kolory ciasta tworząc mozaikę. Ciasto wyrównać za pomocą lekko zwilżonej chłodną wodą łyżki.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, i piec około 35 minut, ostudzić i przeciąć na pół.
Krok 8 - Ciasto mozaika foto
Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na lekko sztywną pianę, wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. 3/4 masę śmietanowej wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim i rozsmarować pozostałą masę śmietanową. Ciasto schłodzić w lodówce.
Krok 9 - Ciasto mozaika foto
Dwie galaretki rozpuścić w 2,5 szklance wody i odstawić do stężenia. Banany pokroić w plastry, rozłożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką truskawkową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 30.06.2017 12:10
smaczne ciasto
Ola1984 30.06.2017 11:44
Bardzo fajnie wygląda i zapewne pysznie smakuje :)
Justi2401 30.06.2017 10:39
Piękne, kolorowe ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat