Ciasto mocno pomarańczowe

Ciasto mocno pomarańczowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczka
  • galaretka cytrynowa

    1 sztuk
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżka
  • cukier

    3/4 szklanka
  • mąka tortowa

    1,5 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • budyń śmietankowy

    3 sztuk
  • śmietanka kremowa

    0,5 litr
  • fix do śmietany

    2 opakowanie
  • polewa czekoladowa

    1 opakowanie
  • sok pomarańczowy

    1 (świeżo wyciśnięty)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Na talerzyk wybić jajka, oddzielając żółtka od białek, białka ze szczyptą soli ubić na sztywną masę, która po odwróceniu naczynia nie wydostanie się poza nie, dodać żółtka i cukier kryształ, cukier waniliowy i w dalszym ciągu całość ubijać na jedną masę. Mąki wymieszać ze sobą jak również z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do ciasta i przelać ciasto do blaszki prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180- 200 stopni C. Ostudzić biszkopt. Sok zagotować w garnku z cukrem, odlewając wcześniej 1 szklankę soku i rozprowadzić w soku budynie śmietankowe i wlać do gotującego się soku, energicznie mieszając aby zniwelować grudki. Powstałą i gorącą masę wylać na biszkopt. Pozostawić do wystygnięcia. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Ubić na sztywno śmietanę ze śmietan-fiksami i wlać do niej ostudzoną galaretkę, wymieszać całość dokładnie i wyłożyć na ciasto, udekorować polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wiola333

02.12.2013 13:59
szkoda że nie ma zdjęcia w przekroju, ale pysznie sie zapowiada, daję smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat