Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z kremem maślanym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 szkl
olej 3/4 szkl
marchew 2 szkl
sok ananasowy 0,5 szkl

Krem

masło 1 kostka
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 3/4 szkl
kakao 2 łyżki
rum 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z kremem maślanym

Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą, dodajemy olej, startą na drobno marchew, żółtka i sok ananasowy. Łączymy wszystkie składniki i delikatnie dodajemy pianę z białek. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach. Studzimy powoli i przekrawamy na pół.

Zimne masło ubijamy na puszystą masę dodając na przemian po 1 żółtku z wyparzonego jaja i połowie cukru pudru z kakao. Na koniec dodajemy rum, miksujemy i przekładamy ciasto.

Dekorujemy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 16.02.2017 13:56
jak marchewkowe to na pewno pyszne
gosia56 12.02.2017 10:28
na pewno pyszne ;)
Krystyna32 12.02.2017 09:24
pyszne ciasto
RenataZ-et 11.02.2017 16:28
super ciacho :)
olkaaa 11.02.2017 12:27
fajny pomysł
endzi
endzi 11.02.2017 12:23
Fajne ciasto!
Futka 11.02.2017 12:04
Pyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak