Ciasto makowo-kokosowe z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    265 g
  • cukier

    77 g
  • olej rzepakowy

    8 łyżek
  • jajko

    2 duże
  • mleko

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe

    15 g
  • mak

    22 g
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • truskawki świeże

    245 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto makowo-kokosowe z truskawkami foto
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kokosem i suchym makiem.

Krok 2 - Ciasto makowo-kokosowe z truskawkami foto
Całe jajka miksujemy z oboma cukrami, dolewamy mleko, wszystko wlewamy do mąki.
Mieszamy i powoli dolewamy olej.
Krok 3 - Ciasto makowo-kokosowe z truskawkami foto
Tortownicę 21 cm smarujemy margaryną, posypujemy mąką.

Ciasto przekładamy do tortownicy, na wierzch rozkładamy opłukane i osuszone truskawki.

Pieczemy w 170-180 C kilkadziesiąt minut do zbrązowienia ciasta.

Ciepłe upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 24.06.2017 14:47
Smakowite ciasto;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat