Ciasto ŁACIATKA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg

    1/2 kg
  • cukier

    1/2 szklanki
  • margaryna

    1/2 kostki
  • budyń śmietankowy

    1 op
  • jaja

    2 szt
  • jaja

    2 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka

    2,5 szklanki
  • olej

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy

    1 op
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto ŁACIATKA foto
Na masę serową: Jajka ucieramy z cukrem i margaryną, dodajemy stopniowo twaróg i opakowanie budyniu, miksując na gładką masę.
Krok 2 - Ciasto ŁACIATKA foto
Na masę kakaową: Jajka ucieramyz cukrem, cukrem wnilinowym i kakao. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać po trochu mąkę, mleko, olej cały czas ubijając na gęstą gładka masę.
Krok 3 - Ciasto ŁACIATKA foto
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać najpierw masę kakaową, następnie nakładać masę serową tworząc łaty. Piec ok 1 godziny w temp 160 C. Przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem czy sie upiekło.
Krok 4 - Ciasto ŁACIATKA foto
Można podawać z sosem czekoladowym

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (33)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 03.04.2017 11:06
smaczny deser
cookingangelika 20.02.2017 10:39
pięknie wygląda
IZABELA29 06.10.2016 17:23
Pyszne te ciasto
Małgorzata92 09.01.2016 10:30
Akurat na deser :)
Stenka 22.05.2015 20:05
fajny przepis
IZABELA29 17.12.2014 18:11
warto je zrobić
Ada-Gaba 14.12.2014 15:27
znakomita wersja sernika : )
Stenka 13.12.2014 17:13
smaczne mokre ciasto
cukiereczek 11.12.2014 18:10
niezwykle apetyczne zdjęcie
ben-ka 10.12.2014 08:50
Mnie to ciasto z daleka pachnie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat