Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto króliczka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
marchwi 25 dag
jajek 6 szt
cukru 25 dag
cukru waniliowego 2 torebki
cynamonu 1 łyżeczka
mąki pszennej 5 łyżek
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
mielonych migdalow 30 dag
Do dekoracji:
cukru pudru 25 dag
barwnik spożywczy
marcepanowych marchewek 25 dag
pisak cukrowy
kolorowe perełki cukrowe
pastylki czekoladowe

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto króliczka

Marchewki oskrobać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Żółtka utrzeć do białości z cukrem waniliowym i 17 dag cukru. Dodać starte marchewki i cynamon, dokładnie wymieszać. W oddzielnej misce ubić białka z resztą cukru. Sztywną pianę ostrożnie wyłożyć na masę marchewkową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio na pianę. Całość starannie wymieszać, dodać migdały i mieszać jeszcze chwilę. Dwie tortownice (7 i 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do większej wlać 4/5 przygotowanej masy, resztą napełnić mniejszą formę. Obydwa ciasta piec 50-55minut w 170-190stC. Przełożyć na deskę kuchenną, ostudzić. Gdy będą zimne, ułożyć mniejszy krążek po środku większego. Cukier puder przesiać przez sitko, utrzeć z 4-5 łyżkami ciepłej wody, polukrować ciasto. Do polewy można też dodać kilka kropli żółtego i czerwonego barwnika, tak by nabrała soczyście pomarańczowego koloru. Brzeg większego placka obłożyć marcepanowymi marchewkami. Na górnym placku pisakiem cukrowym namalować królika i ozdobić go kolorowymi perełkami. Oczy i nos królika można zrobić z pastylek czekoladowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak