Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kokosowo- jabłkowe
Biszkopt jasny:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodając cukier a następnie po jednym żółtku , a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – mieszamy delikatnie łyżką . Gotowe ciasto przekładamy do prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 min
Studzimy i przekrajamy na dwa placki.
Biszkopt kokosowy :
Białka ubijamy z cukrem na sztywno następnie dodajemy po jednym żółtku a na koniec wmieszowujemy wiórki wymieszane z mąką . Gotową masę przekładamy do prostokątnej blaszki i pieczemy ok. 30 min. Studzimy.
Masa:
Do mleka dodajemy cukier i gotujemy na nim budynie . Studzimy. Margarynę ubijamy na puch ,stopniowo dodajemy ostudzony budyń i miksujemy do połączenia składników.
Złożenie:
Pierwszy placek układamy w blasze , smarujemy połową masy na którą kładziemy placek
Kokosowy na nim rozsmarowujemy drugą połowę masy ( odkładając 2-3 łyżki do
dekoracji),przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym. Wierzch smarujemy dżemem
jabłkowym i zdobimy pozostałą masą ,posypujemy wiórkami.