Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto koci pyszczek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
masła lub margaryny 18 dag
cukru 18 dag
jajek 6 szt
mąki pszennej 2 łyżki
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
maślanych herbatników 10 dag
mielonych orzechów laskowych 20 dag
startej czekolady 10 dag
Do dekoracji:
polewa czekoladowa
surowej masy marcepanowej kawałek
cukru pudru 1-2 łyżeczki
pisak cukrowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto koci pyszczek

Masło utrzeć na pianę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dosypywać cukier i wbijać po 1 jajku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać bezpośrednio do masy, dokładnie wymieszać. Herbatniki przełożyć do plastikowej torebki, rozgnieść wałkiem. Okruchy dodać do masy razem z orzechami i czekoladową posypką. Tortownicę natłuścić i wysypać mąką. Wlać przygotowane ciasto, piec 50-60 minut w temp 170-190stC. Przestudzić w formie, a następnie delikatnie przełożyć na deskę kuchenną i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Przygotować szablon. Na kawałku kartonu namalować głowę kota, odpowiadającą wielkości rozmiarów tortownicy, wyciąć. Na zimnym cieście ułożyć szablon, ostrym nożem wyciąć kontury. Polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować ciasto. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem, ułożyć między dwoma kawałkami przezroczystej folii i cieniutko rozwałkować. Wyciąć oczy i przykleić do ciasta. Gdy polewa zastygnie, pisakiem cukrowym namalować źrenicę, nos i wąsiki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak