CIASTO "KŁODA DRZEWA"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO (blacha z piekarnika)

  • jaja

    4 szt.
  • mąka

    100 gram
  • cukier

    100 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    3 łyżki
  • masło miękkie

    3 łyżki
  • mleko

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 op. ( u mnie cynamonowy)

KREM

  • serek mascarpone

    300 gram
  • śmietana kremówka

    250 ml.
  • cukier

    2 łyżki

GANACHE

  • czekolada gorzka

    100 gram
  • czekolada mleczna

    100 gram
  • śmietana kremówka

    250 ml.

DODATKOWO

  • wiórki kokosowe

    do oprószenia
  • kakao do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - CIASTO "KŁODA DRZEWA" foto
CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę
Krok 2 - CIASTO "KŁODA DRZEWA" foto
Żółtka zmiksować z masłem, mlekiem i cukrami na puszystą masę.
Krok 3 - CIASTO "KŁODA DRZEWA" foto
Dodać przesianą mąkę, proszek i kakao. Zmiksować.
Krok 4 - CIASTO "KŁODA DRZEWA" foto
Stopniowo dodawać ubite białka. Mieszać szpatułką, aż masa będzie jednolita.
Krok 5 - CIASTO "KŁODA DRZEWA" foto
Blachę wysmarować masłem i wyłożyć pergamin. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 165 stopni na 10 min. ( Wierzch nie może się przypiec, bo zacznie pękać podczas rolowania. )
Krok 6 - CIASTO "KŁODA DRZEWA" foto
Jeszcze ciepłe ciasto wyłożyć na ściereczkę z pergaminem do góry. Ściągnąć delikatnie pergamin i zwinąć roladę razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia.
Krok 7 - CIASTO "KŁODA DRZEWA" foto
KREM: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone i ponownie zmiksować aż masa stanie się gęstsza. Gotowy krem wyłożyć na rozwinięte ciasto. Ponownie zwijamy roladę, ale już bez ścierki.
Krok 8 - CIASTO "KŁODA DRZEWA" foto
Z każdej strony odcinamy z ukosa kawałki ciasta ( po obu stronach musi być ten sam kąt). Kawałki przykładamy do rolady.
GANACHE: Śmietanę kremówkę podgrzać w rondelku. Dodać kawałki czekolady i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do całkowitego schłodzenia. Następnie ubić mikserem na sztywno. Gotowym kremem dekorujemy nasze ciasto. Widelcem zrobić faliste znaki drzewa. Całość posypać kakao i wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 01.10.2015 12:01
Super propozycja :)
ben-ka 23.09.2015 08:39
Rewelacja ! bardzo mi się podoba.
Kolorowa 22.09.2015 22:49
Ciekawie to wygląda ;)
Barbara13 22.09.2015 21:32
bardzo fajna odmiana rolady
Ewa Wojtaszko 22.09.2015 16:50
wygląda naprawdę realistycznie :)
Pani Domu 22.09.2015 14:27
świetnie wygląda
Jadwiga/Jaga85 21.09.2015 22:20
Rewelacyjne ciasto!
bogusia 82 21.09.2015 22:12
pyszne ciasto:)
Ola1young 21.09.2015 18:28
fajne ,ciekawe ciacho :)
MałaMi89 21.09.2015 15:19
Mistrzostwo :) wpraszam się po kawałek! Taki wiesz.. wielkości połowy całości :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat