Ciasto kakaowo-bananowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryna

    1/2 szt
  • jaja

    4 szt
  • masło

    250 g
  • mąka pszenna

    350 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 płaskie łyżeczki
  • cukier

    180 g
  • kakao

    4 łyżki
  • rodzynki

    200 g
  • słonecznik łuskany

    120 g
  • banan

    6 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dwie keksówki wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Masło rozpuść i przestudź. Banany zmiksuj z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Do chłodnego masła wbij jajka, wsyp cukier i zmiksuj, następnie dodaj banany i zamieszaj.
Mąkę przesiej z sodą, wsyp do naczynia z płynnymi składnikami. Zmiksuj na gładką masę. Odłóż 1/3 ciasta i dodaj do niej kakao. Do pozostałej części wrzuć rodzynki i słonecznik, zamieszaj dokładnie.
Nakładaj do keksówek połowę jasnego ciasta z rodzynkami, następnie porcję ciemnego z kakao i nakrywaj pozostałym ciastem.
Piecz przez godzinę (do suchego patyczka).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justynka958 15.12.2013 16:35
przepyszne :)
V_kuchareczka 15.12.2013 10:11
wspaniałe ciasto
noninka77 15.12.2013 09:11
z chęcią bym się poczęstowała:)
cukiereczek 15.12.2013 08:10
idealne do porannej kawy lub popołudniowej herbaty
patryska76 15.12.2013 07:43
Apetyczne ciacho! ;-)
treonina 14.12.2013 23:56
proste i smaczne ciasto do popołudniowej kawy
Monika-twin 14.12.2013 22:58
Fajne ciaho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat