Ciasto kakaowo-truskawkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 sztuk
  • cukier

    6 łyżek
  • mąka

    6 łyżek
  • kakao

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • śmietana kremówka

    500 ml
  • serek mascarpone

    250 gram
  • galaretka truskawkowa

    3 sztuki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • woda

    1/3 szklanki
  • truskawki

  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, dokładnie zmiksować. Kolejno dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenie i delikatnie wymieszać. Rozdzielić na dwie równe części, wylać na blachy i upiec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - wystudzić.W międzyczasie przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Żelatynę rozpuścić w lekko ciepłej wodzie. Kremówkę ubić na sztywno dodawać stopniowo serek mascarpone i żelatynę (ewentualnie dosłodzić). Do masy dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać. Na jeden ze spodów wylać masę i przykryć drugim biszkoptem. Ułożyć truskawki i zalać tężejącą już galaretką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 06.10.2015 16:49
wygląda przepysznie:)
staropolanka5 21.06.2015 22:45
smaczne ciasto
Ola1young 27.01.2015 10:48
znakomite ciacho :)
dollce 27.01.2015 07:59
Cudowne, aż ślinka cieknie
caralajna 26.01.2015 22:17
boskie ciacho
Barbara13 26.01.2015 22:01
świetna propozycja,aż się chce zjeść ekran :)
Ania84 26.01.2015 18:45
smakowita porcyjka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat