Ciasto jogurtowe z truskawkami od Hamrocyka

Ciasto jogurtowe z truskawkami od Hamrocyka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    225 gram
  • mąka

    100 gram
  • mąka ziemniaczana

    25 gram
  • migdały mielone

    25 gram
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • truskawki

    12 szt.
  • jajka

    3 szt.
  • mleko

    5 łyżek
  • cukier waniliowy

    1 szt.
  • śmietana kremowa 30%

    250 ml
  • jogurt

    1 l
  • żelatyna

  • konfitura truskawkowa

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić dodać pół szklanki cukru , dodać migdały mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i żółtka. Ciasto przelać do wysmarowanej i wyłożonej papierem blachy . Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 15 minut . Wystudzone ciasto przekroić . Dolny płat posmarować podgrzaną konfiturą z truskawek około 1/2 słoiczka. Żelatynę namoczyć , napęczniałą , podgrzewając rozpuścić . Jogurt zmiksować z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym dodać żelatynę .Śmietanę ubić na sztywno połowę wymieszać z masą jogurtową , drugą zostawić do dekoracji . masę jogurtową nałożyć na rozmarowaną na cieście konfiturę , przyłożyć drugim ciastem , który na wierzchu posmarować konfiturą , do szprycy nałożyć śmietanę i udekorować całymi truskawkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pietruszka

13.09.2012 18:24
uwielbiam ciasta jogurtowe

krokodyl

08.06.2012 22:44
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat